Hulp nodig? Bel: 085 401 24 33

Zonnepanelen Reparatie

Zonnepaneel reparatie nodig?

Hier zit je goed! Gelukkig zijn vrijwel alle defecten aan zonnepanelen te repareren, ook reparaties aan omvormers zijn mogelijk. Via Monteurgids vind je een specialist bij jou in de buurt dat ervoor zorgt dat je snel weer stroom op kan wekken met je eigen installatie. Via onze website vind je installatiebedrijven en reparatiespecialisten. Laat je eerst goed voorlichten en indien de afstand tot het bedrijf niet al te ver is, dan kan een inspectie op locatie geen kwaad. Overleg dit wel eest en neem eventuele kosten door.

We hebben geen bedrijven gevonden binnen de selectie. Heb je een suggesie? Klik dan hier.

Problemen zelf verhelpen

Afhankelijk van je eigen kunde, is het mogelijk om zelf de meest voorkomende problemen te controleren en eventueel te verhelpen. Allereerst het reinigen; stel dat je panelen / installatie niet meer oplevert wat het voorheen deed. Er is een grote kans dat het niet kapot is, maar dat het vervuilt is. Reinigen van zonnepanelen is dan dé oplossing! Je hebt er wel wat lef voor nodig en de juiste materialen om erbij te kunnen komen. Als je dat niet voor handen hebt is het beter om het uit te besteden. 

Zonnepaneel defect?

Een defect aan je zonnepaneel (of panelen) zit je natuurlijk niet op te wachten, het kan zijn dat het ten koste van de energieproductie gaat. Hieronder vind je een aantal veel voorkomende problemen die je wellicht zelf kan verhelpen. Mocht het niet lukken, of heb je zelf de juiste middelen niet dan vind je hier uiteraard een reparatiespecialist bij jou in de buurt!

Luchtbellen of vocht onder het glas

Sommige fabrikanten nemen een te korte tijd voor het lamineren van de panelen om zo de productiekosten te drukken Een goed vacuüm tussen de lagen is ontzettend belangrijk voor de duurzaamheid van de panelen. Een te korte/of onzorgvuldig proces kan luchtbellen veroorzaken. hierdoor kunnen temperaturen op bepaalde plekken oplopen, waardoor het rendement afneemt. ook kan er vocht onder het glas komen waardoor delaminatie ontstaat. Dit houd in dat de lagen van elkaar loskomen. Zo kan er oxidatie op de contacten ontstaan, waardoor het zonnepaneel uiteindelijk zijn rendement verliest of in het ergste geval kapot gaat.

Verminderde of onjuiste opbrengst

Een van de meest voorkomende problemen is dat een paneel het opgegeven piekvermogen niet haalt. Dit komt vooral voor bij de goedkopere  zonnepanelen. Bij een verschil van bijvoorbeeld 4% loopt je dan al aardig wat kilowatturen mis. En het is als consument haast onmogelijk om het piekvermogen te controleren.

Hotspots op de zonnecellen

 Het is van belang dat je een installateur kiest die zorgvuldig met de zonnepanelen omgaat. Als een zonnepaneel bijvoorbeeld te veel belast wordt, kunnen er haarscheurtjes in de cel ontstaan. Deze beschadigingen worden hotspots genoemd. Hotspots leiden tot extra weerstand, waardoor een cel lokaal te warm kan worden. ook hierdoor zal hett rendement van de zonnepanelen afnemen. ook kan er vocht binnendringen waardoor oxidatie ontstaat, uiteindelijk kan dit tot een defect zonnepaneel leiden.

 

Verlies door slechte isolatie

 Als de glasplaat vochtig is door bijvoorbeeld regen of condens, ontstaat er tussen de glasplaat en zonnecellen een potentiaalverschil. Er ontstaan lekstromen waardoor het rendement afneemt. Dit merk je vaak niet meteen, maar pas na een aantal jaren. Het is daarom van belang om een zonnepaneel te kiezen van een fabrikant die al een tijd op de markt is, zij kennen de eigenschappen van hun zonnepanelen op de lange termijn.

 

Slechte contact verbindingen in junction box

Onder het zonnepaneel bevindt zich de junction box. Dit is een kunststof aansluitkast waarin de bekabeling is bevestigd. Bij een hoge zoninstraling kunnen de contacten en diodes in de junction box behoorlijk heet worden. Het is van belang dat er op elke diode goed koelelement is gemonteerd. Slechte koeling zorgt voor een hoge weerstand en daardoor een lager rendement.

zonnepanelen en milieu

Gemiddeld heb je na 3 jaar elektriciteitsproductie net zoveel energie bespaard als er nodig was bij de productie van de panelen.Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee, dus de overige 22 jaar is puur winst voor het milieu! De belangrijkste grondstof van zonnepanelen is silicium, dat is het hoofdbestanddeel van zand.

Recylcen van zonnepanelen

Afgedankte zonnepanelen kunnen prima gerecycled worden. Panelen op basis van kristallijn silicium bevatten ongeveer 80% glas. Bij het recycle proces wordt het merendeel van het glas en de metalen en kunststoffen teruggewonnen. Dunne film zonnecellen krijgen tijdens het recyclingproces een chemische behandeling waarbij verschillende componenten in de cellen teruggewonnen kunnen worden. Zo kan tot 95% van de grondstoffen na verwerking weer worden gebruikt.

 

Zonnepanelen en garantie

Wanneer je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen verwacht je al gauw dat ze 10 jaar en waarschijnlijk 25 jaar stroom zullen opleveren. Soms gaat er iets kapot, dan hoort de leverancier garantie te bieden. bij een zonnestroomsysteem heb je verschillende soorten garanties. zo heb je bijvoorbeeld vermogens garantie, de meeste leveranciers van zonnepanelen garanderen 80% van hun vermogen na 20 jaar. een andere vorm van garantie is systeemgarantie in principe houd dit in dat er garantie zit op het complete systeem zoals de montagedelen omvormer en natuurlijk de panelen als er dus iets niet in orde is kun je de leverancier hier op aanspreken, vaak is de systeem garantie 10 jaar.