Hulp nodig? Bel: 085 401 24 33

Robotmaaier Reparatie

Robotmaaier reparatie of onderhoud? Vind hier een specialist

Groeit het gras te hoog? Doet de robotmaaier niet meer wat het behoort te doen? Het kan zijn dat je geliefde 'tuinvriend' kapot is of onderhoud nodig heeft. Veel voorkomende problemen zoals versleten messen of teveel gras aan de onderkant, zijn makkelijk zelf te verhelpen. Maar wat als de handleiding geen uitkomst bied? Vind hier meer informatie over hoe je zelf kleine reparaties kan uitvoeren. Ook vind je hier informatie over periodiek onderhoud, in geval je geen handleiding meer hebt. Heb je een kabelbreuk? Gebruik dan een kabelbreuk detector, meer daarover in de uitleg onderaan de pagina. Mocht het wat ingewikkelder worden of heb je zelf geen tijd om je Automower te repareren? Vind hier dan een reparatiebedrijf in de buurt. 

We hebben geen bedrijven gevonden binnen de selectie. Heb je een suggesie? Klik dan hier.

Onderhoud robotmaaier

Goed onderhoud is belangrijk, dat geldt ook zeker voor een robotmaaier. De meeste fabrikanten adviseren om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren, zodat je zonder problemen in het groeiseizoen je gras kunt maaien. In het najaar en in de winter staan ze vaak stil, het ideale moment om uw machine voor een onderhoud- of reparatie beurt weg te brengen. Natuurlijk gaat er ook wel eens iets kapot aan uw grasmaaier, meestal kan een bedrijf wat onderhoudsbeurten uitvoert ook de grasmaaier repareren. Of het nu een regulier grasmaaier,  automower of zitmaaier is, via Monteurgids vindt u de juiste specialist voor de juiste werkzaamheden.

Wat kan je zelf controleren en repareren?

Het is vervelend wanneer je robotmaaier het opeens niet meer doet. wat kan er allemaal kapot gaan en wat kun je zelf controleren? 
Het meest voorkomende probleem is dat de maaier het gazon ongelijk maait, vaak zijn dan de messen bot of is de vislijn op zijn einde. Dit kan je eenvoudig zelf waarnemen en misschien wel zelf repareren.Na verloop van tijd, als de messen versleten zijn kunnen ze uit balans raken, dit kan trillingen veroorzaken waardoor de maaier kan gaan ratelen. Als de messen beschadigd zijn, zal het mechanisme tijdens het gebruik ook schade oplopen. Schade aan de wielen of bijvoorbeeld het plaatwerk is voor jezelf vaak wat moeilijker, tenminste, dat hangt van je eigen kunnen af. Schakel anders een reparatiespecialist in, vind hier een geschikte monteur bij jou in de buurt!

 

Welke punten kun je controleren?

  • Controleer of het laadstation aan staat, vaak zit er een controlelampje op het laadstation.
  • Is de accu van de maaier geladen? dit kan je vaak op de display controleren.
  • staat de maaier wel aan? of misschien op pauze? het kan zijn dat je hem per ongeluk hebt uitgezet natuurlijk.
  • Staat de regensensor aan? Is hij wellicht te gevoelig afgesteld?
  • Overlappende maaitijden kunnen er ook voor zorgen dat de machine niet begint met maaien. Kijk ook of de tijd en datum wel goed staat ingesteld.
  • Wanneer de maaier niet goed meer maait of niet uitrijdt komt dat meestal door een breuk in de perimeterkabel. als je de kabel al eens hebt gerepareerd, controleer deze reparatie dan als eerste.
  • De meeste merken hebben een controle lampje ingebouwd. raadpleeg de handleiding om er achter te komen wat het indicatielampje precies betekent. 

 

Wat is een perimeterkabel?

Over het algemeen worden de meeste robotmaaiers voorzien van een techniek waarbij ze een stuk maaien welke een afgebakend gebied bestrijkt.
Het gebied dat gemaaid moet worden, beperk je met een 'perimeterkabel' en wordt meegeleverd bij de aanschaf van een robotmaaier. Deze draad wordt ook wel 'perimeterdraad' of 'begrenzingskabel' genoemd. Als hier een breuk in zit dan werkt de automower (robotmaaier) niet goed meer. Controleer dan de draag op breuken. A
ls je de breuk of slechte verbinding hebt gevonden dan is het vaak makkelijk zelf te repareren maar een slechte, geoxideerde verbinding is soms lastig te vinden, een expert inschakelen is in zulke gevallen wel handig. Je kunt natuurlijk ook een compleet nieuwe perimeterkabel kopen en installeren. Mocht dit teveel werkt zijn is het wellicht beter om een reparatiebedrijf in te schakelen. Deze kunnen de kabel voor je nameten en eventueel repareren.

 

Software update robotmaaier

Veel robotmaaiers hebben een stukje software welke ook wel eens een update nodig hebben, wanneer de robotmaaier na een update niet meer werkt is het verstandig de leverancier of het verkooppunt te contacteren. Ook hiervoor vind je bij Monteurgids een specialist!